Live

Senaste nytt om kriget i Gaza och upptrappningen i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Desperata förhållanden för personer på flykt i Gaza när avloppssystemen inte fungerar. Foto: UNITED NATIONS TELEVISION

Senaste nytt om Hamas och Israel

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

"Allt tyder på att en markinvasion är nära"

Enligt israeliska medier gör sig landets militär redo för att inleda sin markoffensiv mot Rafah, i södra Gaza.

Drygt en miljon palestinier har flytt till Rafah och hjälporganisationer kallar det här för en nedräkning till en katastrof.

SVT:s utrikesreporter Gilda Hamidi-Nia rapporterar direkt från Jerusalem.

Överblick

Israeliska demonstrationer – kräver gisslanavtal

Tusentals israeler runt om i landet gav sig ut under måndagskvällen med krav på att nå en överenskommelse som leder till att gisslan, som hålls av terrorstämplade Hamas, släpps fri.

Demonstranter samlades efter beskedet om att Israels krigskabinett röstat för att inleda en offensiv mot Rafah, och att förslaget om vapenvila som Hamas tackat ja till inte möter Israels kravbild.

Demonstrant med skylt om att säga ja till ett gisslanavtal istället för en invasion av Rafah.
I Tel Aviv samlades över 1 000 demonstranter utanför den israeliska militärens högkvarter.

Netanyahu: Hamas förslag långt från Israels krav

Israels regering säger att man skickar en delegation för att möta medlare i Gazakonflikten för att diskutera det förslag som Hamas lagt fram om eldupphör.

"Även om Hamas förslag är långt ifrån Israels grundläggande krav, så kommer Israel att skicka en delegation", meddelar Israels premiärminister Benjamin Netanyahus kansli i ett uttalande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

IDF: Nya angrepp mot Rafah

Israelisk militär uppger på måndagskvällen att de genomför angrepp mot Hamas-mål i östra Rafah.

”IDF genomför för närvarande riktade attacker mot Hamas terrormål i östra Rafah i södra Gaza”, skriver israeliska militären på Telegram.

Samtidigt uppger Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på en presskonferens i kväll att de fortsätter planerna på en markoffensiv i Rafah.

Tidigare under måndagen uppgav IDF att de har börjat evakuera omkring 100 000 palestinier i östra Rafah i Gaza inför ett planerat angrepp mot staden.

Enligt en amerikansk tjänsteman tyder dock inte Israels attack på att den större militära operationen skulle vara igång, rapporterar Reuters.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Samir Abu Eid: Kan ha närmat sig varandra

Nyheten om att Hamas går med på en vapenvila fick människor i Gaza att gå ut och fira, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid i Rapport.

Israels svar blev dock ett snabbt nej. Vad förslaget bygger på i detalj är okänt.

– Det kan vara så att Israel och Hamas ändå har kommit närmare varandra. Så även om Israel säger nej nu ikväll så kanske ett avtal kan vara på gång, säger Samir Abu Eid.

De uppgifter som sipprat ut i media under de senaste dagarnas förhandlingar har talat om flera faser, där den första bygger på en vapenvila i upp till 40 dagar i utbyte mot att 33 personer ur gisslan släpps. Israel kommer då även att släppa ett okänt antal palestinska fångar.

Hamas går med på vapenvila – Israel utvärderar

Terrorstämplade Hamas ska ha meddelat att de accepterar ett förslag om vapenvila i Gaza, rapporterar Reuters och AP.

Medlarna Egypten och Qatar ska ha fått nyheten i ett telefonsamtal med Hamasledaren Ismail Haniyeh.

Vad överenskommelsen bygger på är oklart.

Enligt en israelisk tjänsteman ska Hamas ha accepterat ett "mjukare" förslag från Egypten, som Israel aldrig har gått med på, rapporterar Reuters. Från israeliskt håll kommer svar om att man nu utvärderar förslaget.

Hamas har upprepade gånger krävt en varaktig vapenvila, något som Israels premiärminister Benjamin Netanyahu inte varit intresserad av.

Gränsövergång kommer åter att öppna

Gränsövergången Kerem Shalom kommer att öppna igen. Det bekräftar Vita huset i ett uttalande efter måndagens samtal mellan president Joe Biden och premiärminister Benjamin Netanyahu.

Kerem Shalom beskrivs som den viktigaste för hjälpsändningar till Gazas lidande civilbefolkning. Övergången stängdes på söndagen för trafik efter Hamas raketattack, som dödade tre israeliska soldater och skadade flera personer.

Markerad händelse

Biden och Netanyahu i samtal

USA:s president Joe Biden och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har talats vid över telefon, rapporterar AP.

Enligt en talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd upprepade Biden oron över vad en offensiv mot Rafah skulle kunna få för konsekvenser. Biden ska ha påtalat att en vapenvila med Hamas är det bästa sättet att värna de gisslan, som hålls i Gaza.

Samtalet, som ska ha varat i omkring 30 minuter, kommer efter att Israels militär börjat evakuera omkring 100 000 människor från östra Rafah.

Flera aktörer, däribland USA och FN, har återkommande varnat för att offensiv mot Rafah kan få katastrofala följder.

Uppgifter: Israel bombar evakuerad del av Rafah

Israeliskt stridsflyg har slagit till mot två områden i Rafah, platser som man för några timmar sedan beordrade skulle evakueras, rapporterar AFP med hänvisning till Gazas civilförsvar. Det gäller bland annat områden nära Gazas internationella flygplats.

(TT)

Här är innehållet i IDF:s flygblad till Rafah

Israeliska militärens uppmaning om att evakuera Rafah skickades ut via telefon, sms och flygblad.

Frilansfotografen Youssef Ruzzi som befinner sig i Rafah och tidigare jobbat för SVT har fotograferat flygbladet.

SVT har översatt innehållet - här är ett utdrag:

"Till alla invånare och flyktingar i Al-Shouka kommun och i kvarteren El Geneina, Tabet Zaraa och Al-Byouk i block 270,28,16,15,14,13,12,11,10

IDF kommer att agera med extrem kraft mot terroristorganisationer i trakterna av dina kvarter.

Alla som är nära terroristorganisationer sätter sitt liv och sin familj på spel.

Vi uppmanar dig att omedelbart evakuera till området Al Mawase."

Foto: Youssef Ruzzi/frilans

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Hamas svar: Eskalering som får konsekvenser

Israels evakueringsorder för Rafah, inför ett planerad markoffensiv, är en "farlig eskalering och kommer att få konsekvenser", det säger terrororganisationens företrädare Sami Abu Zuhri till Reuters.

En Hamasföreträdare ska ha uppgett att en överenskommelse om gisslan var nära, men att förhandlingarna mellan Hamas och Israel nu har brutits, enligt uppgifter till en reporter på amerikanska nyhetssajten Axios.

Vad skulle kunna få Hamas att gå med på en vapenvila? Mellanösternexperten Anders Persson svarar i videon nedan.