Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när fyrverkerierna regnar ner över kyrkorna. Foto: Reuters

Kyrkfejden i Grekland – tusentals raketer avfyrades

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals hemmabyggda fyrverkerier – avfyrade från två rivaliserande kyrkor – lyste upp natthimlen på den grekiska ön Chios under natten till söndag. Evenemanget genomförs varje år i en tradition som sträcker sig flera generationer tillbaka i tiden.

Det är kyrkobesökare från de två rivaliserande kyrkorna Panagia Ereithiani och Angios Marcos, som ligger 400 meter från varandra, som under den ortodoxa påskens midnattsmässa avfyrar hemmabyggda fyrverkerier mot varandras kyrkklockor, skriver Reuters.

Raketskjutningen sker samtidigt som påskmässan pågår inuti kyrkorna. Och den kyrka som får flest träffar på den rivaliserande kyrkans klockor vinner.

Gammal tradition

Traditionen går tillbaka flera generationer i tiden, skriver Reuters. Enligt legenden avfyrade öbor på 1800-talet, under det osmanska riket, krutfyllda kanoner under det kristna påskfirandet. Det var en tävling mellan församlingsmedlemmarna i samma två kyrkor för att se vem som hade mest imponerande kanoner.

Kanonerna ska dock ha konfiskerats av osmanska härskare då de var rädda att de skulle användas i en revolt. De ersattes därför med mindre skadliga raketer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.