Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har inte så starka resurser, men vi jobbar febrilt med det här” – Bjurholms kommunchef Jimmy Johansson berättar om it-attacken. Foto: Marilén Karlsson/SVT

Bjurholms kommun utsatt för it-attack – går upp i stabsläge

Uppdaterad
Publicerad

Bjurholms kommun har blivit utsatt för en it-attack. Kommunens interna system och externa bredband ligger nere till följd av attacken.

– Det är väldigt allvarligt att vi inte kommer åt våra system, säger kommunchefen Jimmy Johansson.

It-attacken mot Bjurholms kommun skedde under natten mot måndagen och uppdagades under morgonen när personal försökte logga in i systemen.

– Vi har varit i stabsläge sedan i morse och jobbar fortfarande med att bilda oss en uppfattning om situationen för att göra planer framåt. I dagsläget vet vi inte hur länge vi kommer att vara berörda, säger Jimmy Johansson.

Okänt vilka som ligger bakom

Det är ännu okänt vilka som står bakom attacken.

– Det vi vet är att datan vi har är låst och krypterad.

Alla Bjurholms kommuns interna system som ligger inom den egna servermiljön ligger helt nere. Kommunen jobbar för att hitta lösningar för att det inte ska påverka exempelvis brukare inom äldreomsorgen och skolelever.

– Vi ser inget alarmerande just nu utifrån det vi jobbar med, säger Jimmy Johansson.

Bredbandskunder blir utan internet

För kommunens externa bredbandskunder kommer internet sluta fungera inom det närmaste dygnet. Hur länge problemet kvarstår går inte att säga i nuläget.

Förutom att de interna systemen och bredbandet slagits ut ligger även hemsidan och kommunens mejlfunktion nere.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.