Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se ett utdrag av avsnittet om Roger Magnusson från Blomstermåla. Foto: SVT

Roger Magnusson gjorde succé i Frankrike men fick aldrig spela VM för Sverige

Publicerad

Roger Magnusson från Blomstermåla, även kallad för dribblingarnas konung gjorde succé ute i Europa men fick aldrig spela VM för Sverige. I SVT:s dokumentärserie ”Fotbollens historia” berättar han om succéåren i Frankrike och den svåra återkomsten till Sverige.

Serien ”Fotbollens historia” innehåller historier som aldrig tidigare blivit berättade och med bilder som inte tidigare visats. I åtta delar ger Jens Lind och Albert Svanberg nya perspektiv på historiska händelser inom fotbollen.

Galet Genombrott är det fjärde avsnittet i serien och handlar om Ralf Edström från Degerfors och Roger Magnusson från Blomstermåla.

Fotbollens historia

Fick aldrig spela VM

Roger Magnusson slog igenom som tonåring och var en av Sveriges största bolltalanger genom tiderna. Karriären startade i Blomstermåla i Mönsterås kommun och via spel i Åtvidaberg, Juventus och Köln hamnade han i Marseille.

Han blev älskad ute i Europa och kallades för dribblingarnas konung i sitt klubblag Olympique Marseille. Drömmen om att spela VM med Sverige gick aldrig i uppfyllelse – hans klubblag vägrade att släppa i väg honom.

Se och hör Roger Magnusson i klippet ovan och se hela avsnittet i serien Fotbollens historia, som släpps den 5 maj på SVT Play.

ALLA AVSNITT I FOTBOLLENS HISTORIA:

24 april: Sven-Göran Eriksson ”Svennis” kallar in en idrottspsykolog för att hjälpa Torbjörn Nilsson.

24 april: Pia Sundhage gjorde landslagsdebut som 15-åring och var sedan bofast i Blågult under två decennier. Men kanske hade hennes resa inte varit möjlig utan pionjärerna, Kerstin Johnson och Kerstin Larsson, på syfabriken i Öxabäck som bildade Sveriges första damlag efter en kväll på krogen.

1 maj: Gunnar Nordahl tog klivet ut i Europa och blev proffs i Milan, vilket gjorde att han sågs som landsförrädare och stängdes av på livstid från all svensk fotboll.

8 maj: Ralf Edströms genombrott. Bara 15 år gammal gjorde han debut i A-laget och som 19-åring var han bofast i landslaget.

15 maj: Thomas Ravelli gick från att vara ständigt kritiserad till att bli nationalidol på en sekund i samband med den klassiska räddningen i VM 1994.

22 maj: Hanna Ljungberg, Frida Östberg och Malin Moström förde Umeå IK till stora framgångar i Europa. De vågade drömma om att bli bäst, trots att de hade det mesta emot sig.

29 maj: Två av 1970-talets största fotbollshändelser hade skåningen Staffan Tapper som huvudperson. Men helt andra rubriker kom i slutet av karriären. I Malmö FF var han 1979 lagkapten för ett gäng skåningar som tog sig ända till final i Europacupen, dåvarande Champions League.

5 juni: VM-finalen mot Brasilien 1958 på Råsunda med filmmaterial från Kurt Hamrins fru, Marianne. I färg framträder en tid då Sverige kunde ha blivit bäst i världen. På filmullarna som återfanns långt senare i Hamrins källare finns också Kurt och Mariannes första tid i Italien då de som 20-åringar gav sig av på ett äventyr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbollens historia

Mer i ämnet