Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till grodpassagen utanför Borlänge som Trafikverket byggde 2009 – miljöspecialisten Linnéa förklarar hur den räddar liv. Foto: Greta Hansson Vikström/SVT

Uppmaningen till dalfolket: Tipsa Trafikverket om påkörda grodor

Publicerad

Våren är här – och med det även parningsglada grodor och paddor. Just nu inventerar Trafikverket var i länet som det finns behov av nya grodtunnlar och andra åtgärder som ska rädda kräldjuren från att bli överkörda och dö på vägarna.

– Vi vill få tips om var påkörda grodor har upptäckts, för privatpersoner har ofta bra koll på vägarna i länet, säger Linnéa Hedman Söderström, miljöspecialist på Trafikverket.

Grodor, salamandrar och paddor parar sig oftast under april eller maj, och de lever extra farligt när de ger sig ut på sina vandringsvägar för att ta sig till och från sin sommarplats där de lägger ägg.

Söker platser med flera döda grodor

– Det handlar inte om att vi vill ha tips var enstaka grodor setts utan flera, som vandrat tillsammans, säger Linnéa Hedman Söderström.

Förhoppningen är att lokalisera de utsatta ställena, och sedan kunna göra åtgärder så som grodtunnlar under vissa av länets vägar. De åtgärderna har enligt miljöspecialisten visat sig vara populära vandringsstråk för kräldjuren.

”Bilister måste vara uppmärksamma”

– Som många andra djur så har grodor och kräldjur det väldigt tufft i sitt naturliga habitat. De blir utträngda, som så mycket annat, av människan så vi vill hjälpa till. Men bilister måste också vara uppmärksamma och köra försiktigt.

Fyra månader efter parning har grodynglen blivit till grodor, och då brukar de behöva korsa vägen igen.

I videon: Se hur hindret och grodtunneln som Trafikverket byggt vid Spraxkyas badplats utanför Borlänge funkar.

Tipsa trafikverket här:

Har du sett en vägsträcka i Dalarna med många döda grodor eller paddor? Tipsa Trafikverket via mailen: miljounderhall@trafikverket.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.