Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ingrid Elam recensera Salman Rushdies bok ”Kniv – tankar om ett mordförsök” i klippet. Foto: SVT/TT

Recension: ”Kniv – tankar om ett mordförsök” av Salman Rushdie

Uppdaterad
Publicerad

Den 12 augusti 2022 skulle Salman Rushdie hålla ett tal om vikten av att skydda hotade författare, när en ung man rusade fram och knivhögg honom tretton gånger. Kulturnyheternas kritiker Ingrid Elam har läst ”Kniv”, där han delar med sig av sina innersta tankar om attacken.

Boken har undertiteln ”tankar efter ett mordförsök”, och det uttalade syftet att förstå vad som egentligen hände: vi får bevittna attacken, sedan följer tiden på intensiven blandat med minnen från oskuldens och lyckans tid före dådet. Därefter rehab, hemkomst och konfrontation – i Rushdies huvud – med förövaren. Till sist ett öppet slut, en fråga om hur livet förändras för den som fått en andra chans.

Så är många berättelser om mirakulös överlevnad strukturerade, men nu är detta en bok av Rushdie och den liknar förstås ingen annan. Han är här som i sina romaner de fria associationernas mästare, redan kniven tar med honom och oss på en luftig färd från en film av Polanski över en roman av Phillip Pullman till Kafkas Processen. Likadant med måne, eller öga eller något annat som genererar nya bilder.

Det är gott att se att Rushdie inte bara har sin skaparkraft utan också sin humor i behåll. Liksom sin förmåga att utan åtskillnad blanda högt och lågt.

Han söker förebud och hittar dem även i sina egna böcker. Det som hänt förändrar hans minnen, framtidens skugga faller över det förflutna och det han trodde vara förflutet – fatwan från 1989 – hinner ifatt honom.

De 27 sekunder ”A” högg in på honom kallar Rushdie en intimitet mellan främlingar, ett uttryck han annars brukar använda för att beskriva den lycka som uppstår i läsning mellan läsare och författare. Och till sist är det författaren som stiger oskadd ur sjuksängen och skriver för att ta makten över det som hänt och över förövaren.

Rushdie har fått en andra chans och kommer att använda den för kärlek och konst, men religion vill han aldrig mer prata eller skriva om. Han har haft vissa problem med profeter under sitt liv ”och är inte intresserad av det jobbet”. Lyckan har han däremot blivit mer mån om, just för att den visat sig vara så skör.

Kniv – tankar efter ett mordförsök

Författare: Salman Rushdie

Svensk översättning: Amanda Svensson

Boken handlar om när Salman Rushdie blev knivhuggen under ett framträdande på Chautauqua Institution i delstaten New York och tillbringade sex veckor på sjukhus efter attentatet. Han förlorade synen på ena ögat och kan inte längre använda ena handen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.